Nessie zien en sterven

In september 2015 wilden we naar Schotland gaan. Dat is niet gelukt. Poging twee!

LochNessUrquhart

Eind mei kuisen wij onze schup af. Wij zijn mijn lief en ik, onze schup afkuisen betekent volgens het Vlaams Woordenboek dan weer dat we “er vandoorgaan, eronderuit muizen, vluchten, weggaan”. Of zoals sommigen hier in Turnhout en omstreken (Geel) wel eens durven zeggen: we zijn de pist in. Eerlijk waar: als taalkundige ontdek je soms pareltjes van taalgebruik in die zogenaamd stille Kempen. Mijn indruk is dan ook dat de Kempen helemaal niet zo stil zijn en dat er bepaald luide types rondlopen. Misschien loont het zelfs wel eens de moeite om dit exotische taalgebruik in kaart te laten brengen?

Maar dus, enfin, soit: vakantie en op reis gaan. Geweldig conform aan het aanvaarde idee van rustig relaxerend op reis gaan, hebben we gekozen voor een bestemming die helemaal aan onze interesses voldoet: Schotland. De gemiddelde Belg gaat naar een zonnige bestemming, op het strand liggen bruinen (of aan het zwembad van het hotel) met af en toe – als het niet te veel extra moeite kost – een ‘culturele’ uitstap naar een dansclub. Wij gaan wandelen in de bergen.

Poging Twee

We hebben vorig jaar al een poging ondernomen om deze reis te maken. Alles was geboekt: vliegtickets, hostels, reisplannen lagen klaar,… Alas, the job hunt does as the job hunt wills. Het lief kreeg een werkaanbieding die ze niet kon afslagen, waardoor Schotland, zoals daar zo vaak het geval is, in het water viel. Dit jaar ondernemen we een tweede poging. En al moet ik ze bij de haren sleuren, gaan zullen we!

Regen, vermoeidheid, bleinen, pijn, tranen, regen,… Het is dat we dat in België niet hebben, niet waar? Gelukkig biedt de West Highland Way nog veel meer dan enkele fysieke ongemakken. Panorama’s, bijvoorbeeld, waar door getalenteerde fotografen kiekjes van geschoten worden, die vervolgens terechtkomen op het bureaublad van mensen die het wandelplan ooit nog wel eens zullen ondernemen. Ooit, wanneer dat geautomatiseerd kan met een smartphone of tablet die mij kan dragen.

harry potter trein schotland

Intellectueel-ish

Onze interesses gaan verder dan pijntjes waar we over kunnen zagen en het aanschouwen van Gods creaties. Wij Potterheads. Intellectuelen die we zijn, gaan we dan ook van de gelegenheid gebruik maken om de Hogwarts-lookalike train te pakken die je meeneemt langs de route die ze gefilmd hebben voor de HP-films. Want Ticket to Ride enal. #Beatles

Maar stiekem gaan we vooral voor de rust, de stilte en even afgesloten te kunnen zijn van de buitenwereld. En om ons even in een Schotland van enkele eeuwen geleden te kunnen wanen want wij zijn fan van de middeleeuwen.

Staat bovendien ook op mijn verlanglijstje: Loch Ness. Het befaamde meer bevindt zich op minder dan een uur van de locaties waar we gaan wandelen en het zou zonde zijn om het links te laten liggen. Ik heb het bij onze eerste poging al eens laten vallen, maar kreeg toen nul op het rekest. Misschien toch nog maar eens laten vallen bij die van ons…?

Auteur: Jens De Wit

Vader, schrijver, techie.

7 gedachten over “Nessie zien en sterven”

      1. Oh jammer. Ale ja, begrijp me niet verkeerd he. Ik wens jullie gewoon een heel lange en fijne vakantie, dus hoe langer, hoe meer je kan zien .. Of hoe rustiger aan je het kan doen. Anywaaay .. You get it.

        Like

Plaats een reactie